Безкоштовна гаряча лініязі стаціонарних та мобільних телефонів
0 800 301 401

Замовити дзвінок

Дякуємо за звернення!

Ми зв'яжемося з Вами найближчим часом.


Досліджуємо ґрунт перед осінньої посівною




CCI 20210311 290 web

Після збору ранніх ярих та озимих культур саме час готуватися до нової посівної, нагадують фахівці «Інституту здоров’я рослин». Й найперше, що варто зробити – це дослідити ґрунти господарства.

«Якщо такі виробничі ресурси, як посівний матеріал, пестициди чи добрива можна обрати з широкого асортименту, представленого сьогодні на ринку, то із ґрунтами справа дещо інша, – розповідає науковий співробітник Інституту Сергій Сальніков. – Ґрунти вже мають певні показники, що залежать від регіональних особливостей розташування господарства. При цьому показники ґрунтів не лишаються сталими із року в рік: на них впливають зміни клімату, сівозміна, ступінь інтенсифікації агровиробництва тощо. Тож щоб забезпечити посівам озимини вдалий старт, ці показники необхідно контролювати та, за необхідності, коригувати. Для цього перед висівом озимих зернових культур і ріпака ґрунти господарства необхідно дослідити в лабораторних умовах. Це дослідження допоможе ефективно і точно спланувати систему живлення для вирощуваних культур».

Дослідження ґрунтів необхідно проводити принаймні раз на 2 роки, рекомендує Сергій Сальніков. Є базові показники, що є сталими та майже не змінюються протягом 2-3 років, – вміст органічної речовини, кислотність, валові форми калію та фосфору, мікроелементів. Натомість вміст азоту та сірки – дуже нестабільний і змінюється упродовж вегетації.

Крім того, в останні роки відзначається швидка зміна кислотності ґрунту: дедалі більше зразків, що досліджувалися в Інституті, мали кислий чи слабокислий показник. Основною причиною є зменшення використання органічних добрив, велика кількість внесених азотних добрив, погіршення мікробіологічного стану ґрунтів та ін.

Варто зважати, що на рівень засвоєння культурами як основних елементів живлення, так і мікроелементів впливають такі показники, як рН ґрунту, вологість, вміст органічної речовини тощо. І навіть при незначних відхиленнях від цих норм посіви можуть недоотримати заплановані поживні елементи. Оптимальним значенням для повноцінного використання рослиною NPK із добрив є показник 7,0.

Крім того, нагадує Сергій, ґрунт варто дослідити на залишкову кількість пестицидів. Адже ця інформація допомагає зрозуміти, чому деякі ділянки поля без явних причин «випадають» в період активної вегетації. Це дослідження також необхідно проводити на новоосвоєних землях, які планують засівати вперше.

А щоб озимі культури гарантовано отримали заплановане живлення, необхідно в комплексі із дослідженням ґрунту перевірити оригінальність та якість придбаних добрив, радить експерт.

Продукт добавлен в корзину!