Найпоширенішими коренеплодами вважаються буряк і морква. Урожай цих культур можуть пошкодити хвороби і шкідники, які впливають на рослини на різних етапах вегетації.
До поширених хвороб коренеплодів відносяться:
- Кагатна гниль – захворювання поширюється під час зберігання буряків і моркви. Уражені коренеплоди покриваються нальотом, розм’якшуються, стають бурими і покриваються слизом. Якщо вчасно не видалити уражені плоди зі сховища, може загинути весь урожай.
- Рак і туберкульоз – основними ознаками цих хвороб вважається утворення наростів. Якщо коренеплоди були пошкоджені раком, нарости з’єднуються з плодом тонкою шийкою.
- Червона гниль (ризоктоніоз) – грибкове захворювання, яке супроводжується поступовим загниванням коренів і загибеллю культури.
- Фузаріозна гниль поширюється на внутрішні частини коренеплоду, викликаючи утворення порожнин і областей сухої гнилі. Як правило, пошкоджені ділянки знаходяться в області шийки або збоку.
- Хвостова гниль – бактеріальна хвороба, яка викликає загнивання кінчика коренеплоду. Він стає мокрим і сірим, і без втручання може пошириться на весь плід.
- Бура гниль – грибкове захворювання, яке провокує загнивання коренеплодів, починаючи від кінчика.